Ocd Operatie


Go to content

Introductie

Operatie

Introductie
Het meest ingrijpende van de behandelingen zal voor je gevoel toch een operatie zijn. Waarschijnlijk voelt men dit zo omdat er in je hersens gerommeld wordt, om het maar even oneerbiedig uit te spreken. Vergeet echter niet dat voorafgaand aan deze beslissing een jarenlange lijdensweg aan vooraf is gegaan. De opkomst van de ziekte, de gevolgen daarvan, en de behandelingen daaruit voortvloeiend.
De patiënten die voor een operatie in aanmerking komen, hebben een ernstig invaliderend leven. Vaak weinig sociale kontakten, niet in staat om werk te verrichten, veel onbegrip in de wereld om hen heen, en gewoon niet kunnen dat kunnen doen waar je (zonder OCD) eigenlijk toe in staat bent.
Zoals gezegd, voor slechts een klein deel van de OCD-ers is een operatie weggelegd. Er zijn op dit ogenblik twee soorten operaties in omloop
Deep Brain Stimulation
stereo tactical neurosurgery
Op de onderstaande illustratie kun je beknopt een overzicht vinden van de verschillen tussen de diverse operaties. Ook de plaats van de ingreep is hier te herleiden.


Afbeelding 1:
1 De chirurg brengt de sonde door een gaatje in de schedel in de capsula.
Deze ligt diep in de hersenkern, vlakbij de thalamus
2 De uiteinden worden verwarmd en de chirurg kan hiermee kleine relevante plaatsen "dichtbranden", ter grootte van een rozijntje. Hetzefde kan bereikt worden met de Gamma-knife methode.

Afbeelding 2:
1 De chirurg brengt de sonde door een gaatje in de schedel in het cingulum, een bundel van verbindingen gelegen naast de capule
2 Hetzelfde als bij capsulotomy.

Afbeelding 3:
1 De chirurg plaatst de draden door de schedel in de capsule. Er wordt hierbij
geen letsel aangebracht.
2 De draden worden blijvend ingebracht en ze maken een connectie met een accu, die in de borstkas of de buik wordt geimplanteerd. De huidige batterijen gaan zo'n 5 jaar mee, en kunnen van de buitenkant worden opgeladen, dus geen operatie telkens als de batterij leeg is. De batterij levert een instelbare hoge stroomfrequentie. Het effect lijkt min of meer hetzlefde als bij andere methoden. Het werkt dus samen met de hersencircuits, die betrokken zijn bij OCD. Deze techniek wordt al langer gebruikt bij bv. Parkinson, Alzheimer en ook wel zware depressie.





Hierbij twee mogelijkheden te weten Capsulotomy en Gamma-Knife. Beide mogelijkheden zullen besproken worden.
Deze twee opties kunnen het leven van een patiënt aanzienlijk verbeteren.
De operatie, in welke vorm dan ook, zal pas dan uitgevoerd worden als aan strenge voorwaarden is voldaan. Voor Nederland en België is er een commissie die aan de hand van enkele criteriumpunten bepaald of de operatie wel of niet uitgevoerd zal worden. Globaal gezegd is het zo dat aan de volgende punten getoetst zal worden:
1. gebaseerd op de (in psychiatrische kringen) bekende DSM-IV criteria, een Y-Bocs score van tussen de 30 en 40; en een score van minder dan 45 op de Global Assesment of Function.
2. Deze situatie dient minimaal 5 jaar gediagnosticeerd zijn.
3. Minimaal 18 jaar zijn en maximaal 60 jaar.
4. Therapie resistent en deze ondergaan hebben in erkende zorgcentra. bv. cognitieve gedragstherapie.
5. Medicatie-resistent; denk bv. aan SSRI-s, serotonine-re-uptakers en domipramine.
Verder is dan nog niet zeker of een patiënt in aanmerking komt voor de operatie, dit kan afhangen van het ontstaan van de ziekte, en het huidige ziektebeeld. De volledige criteria blijven natuurlijk onder verantwoording van de commissie. Eenmaal door de procedure heen, zal de patiënt ook een consent moeten ondertekenen waar in staat dat de volledige verantwoordelijkheid voor rekening van de patiënt komt. De chirurg zal ook geen garantie afgeven van het welslagen van de operatie.



print deze pagina



Back to content | Back to main menu